- - - - - -
2024, július 14 vasárnap

Magyarkeszi


Ez a változatos dunántúli táj már az őskorban is csábította az otthont és megélhetést kereső embert. A Tita patak mentén a délről érkező ember megélhetést és menedéket talált. A mai rohanó életünkben észrevétlenül megyünk el a múlt emlékei mellett. Nem gondolunk arra, hogy a Tita patak völgyében nemzedékek sora élte életét. Azokra, akik évszázadokon át verejtékeztek ezen a földön, és már örök álmukat alusszák guruspán és cédrusok között Magyarkeszi temetőjében.

A község Tolna megye északi csücskén, dombos területen fekszik, Tamási vonzáskörzetéhez tartozik. A község határos Somogy és Fejér megyével.
Magyar kisközség, körjegyzői székhellyel, területileg Tamási járáshoz tartozott. 1703-ig Kesze vagy Keszi volt az elnevezése, 1742 után Tótkeszi volt, 1903 után vette fel mai nevét, Magyarkeszit. Már a kőkorszakban is lakott hely volt. A honfoglalás után gút-keled nemzetség vette birtokba.

 

 

 A falu mai képe


A község lakossága 1400 fő körül van. A 70-es évektől kezdődően nagy arányú elvándorlás vette kezdetét ipari munkát adó városokba: Székesfehérvárra, Fűzfőre, Siófokra és Tamásiba. Az elvándorlás a fiatalok körében a mai napig is tart, ennek következtében elöregedés észlelhető.
Helyben csak a mezőgazdasági termelőszövetkezetből alakult kft-k, valamint egy faárukészítő vállalkozó biztosítanak munkát. A lakosság számottevő része a mezőgazdaságban dolgozik, állattenyésztéssel ill. növénytermesztéssel foglalkozik. A fiatalok nagy része a közeli településekre naponta ingázik munkahelyére / Tamási, Tab, Siófok/.
Mivel a faluba és környékére ipar nem települt, rendkívül tiszta és egészséges a levegő. Szép fekvését, halastavakkal és erdőkkel tarkított környezetét az egyre nagyobb számban idelátogató és ideköltoző városi családok nagyon dicsérik. Az idegenforgalom még csekély, de az idelátogató családok elviszik hírét a szép környezetnek.
Még romos állapotban is figyelemreméltó a Gizella hengermalom épülete, valamint a faluszerte megtalálható sok, szép szobor és a telkekre épített házi kápolnák.
A község szilárd útburkolattal teljesen el van látva, személygépkocsival minden irányból megközelíthető. Óránként autóbuszjáratok kötik össze a környező településekkel. Jól kiépített villamosenergia-hálózat, vezetékes ivóvíz, telefon- és gázvezeték van.
A faluban ÁFÉSZ-bolt, több kiskereskedés található vegyes profilú üzlettel.
Az Önkormányzat 50 férőhelyes óvodát, 9 osztályos általános iskolát, kétszáz adagos konyhát, valamint az idősek napközi otthonát működteti. 17 idős ember kap ellátást, de a rászorultakat otthonukban is segítik, autóval naponta meleg ételt biztosítanak annak, aki kéri.
A Művelődési Házban működik a 13.000 kötetes könyvtár. Tornaterem hiányában a Művelődési Ház tornaszobáját használják a diákok.
A község egészségügyi ellátása jó, van háziorvosi, fogorvosi rendelés és gyógyszertár. A rendelők jól felszereltek.
A faluban több civil csoport, egyesület, alapítvány tevékenykedik, pl. Sportegyesület, Gyermekszervezet, Ifjúsági Klub, Hagyományőrző Népdalkör, Polgárőrség, Vadásztársaság.
Öt éve működik a Teleház, amely mindenki számára nyitott.